tiistai 9. helmikuuta 2021

"Koronasynti"

 

Tämä kirjoitus perustuu kohta kohdalta Iltasanomien 3.2.2021 päivättyyn artikkeliin otsikkona: "Sortuuko lähipiirisi "koronasyntiin" ? Asiantuntija kertoo, miten siltä voi välttyä".  Poikkeavalla ( kyseisen lehden lööppien mukaisella) taustavärillä maalatut virkkeet ovat lainauksia artikkelista. Näiden lainauksien alla ovat allekirjoittaneen kommentit. Artikkeli löytyy kokonaisuudessaan seuraavasta linkistä: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007779342.html


"Kaveriporukka järjestää isot syntymäpäiväjuhlat koronarajoituksista huolimatta. Yksi matkustaa täpötäydessä junassa ilman kasvomaskia tai kutsuu naapurinsa kylään siitä huolimatta, että nyt kehotetaan rajaamaan kontaktit minimiin." Käyttäytymistieteilijä ja dosentti Pilvikki Absetz kutsuu tällaista käytöstä ”koronasynniksi”.


Synti on Jumalan Pyhän ja ehdottomasti oikeamielisen ja vanhurskaan tahdon rikkomista. Synti ei kestä Jumalan edessä. Niinpä synti erottaa meidät Jumalasta. Pyhä Jumala rajaa ehdot siihen kuinka ihmisen tulee käyttäytyä. 


"Koronasyntiä tapahtuu tilanteissa, joissa ihminen ei välttämättä edes muista koko koronaa. Ne voivat olla ihan pieniä asioita, mutta lisäävät kontaktien määrää, Absetz kertoo."


Ongelma ihmisellä on, että hän menee luonnostaan poispäin Jumalasta. Kun Jumala ja Jumalan pelko unohtuu, alkaa synti saamaan valtaa kun ei elä herkällä tunnolla Jumalan Sanan kuulossa, joka näyttää toteen oikean ja väärän, hyvän ja pahan. Usein ihminen ei välttämättä muista tässä tilassaan Jumalaa vaan unohtaa Hänet. Syntiä on pienetkin pahat ajatukset ja sanat. Hyvin useat ihmisen teot ottavat haitallista kontaktia Jumalan pyhän tahdon kanssa.


"Vakavamman koronasynnin tyyppiesimerkki on Absetzin mukaan toissa viikolla Jyväskylässä tapahtunut joukko­altistus. 150 ihmistä osallistui ravintolassa opiskelija­tapahtumaan ja sen seurauksena yli sadalla todettiin koronavirus­tartunta.


– Se on isompi tietoinen riskinotto. Mutta suurin osa korona­synneistä on pikkusyntejä, eli tilanne tapahtuu yllättäen eikä muista ja huomaa sitä korona­tilannetta siinä kohdassa."


Pikkusyntejä tulee tehtyä paljonkin. Autuuden kannalta on kuitenkin yhdentekevää, onko kyse isoista synneistä vai pikkusynneistä. Silti yksikin niistä on liikaa Pyhän Jumalan edessä. Monesti joukkopaine altistaa synnille. Sanonta: "joukossa tyhmyys tiivistyy", pitää välillä paikkansa.


"Dosentin mukaan koronasyntiä ei aina tehdä täysin tietoisesti."


Kyllä, ajatuksin, sanoin, teoin ja laiminlyönnein sekä tietoisesti ja tiedostamatta. Synti on niin syvällä meissä, että emme usein edes huomaa syyllistyvämme jälleen yhteen majesteettirikokseen Jumalan edessä.


–" Ihminen toimii usein automaatiolla, eli ei kiinnitä huomiota siihen, mitä hän tekee. Automaatio käynnistyy yllättävissä tilanteissa tai esimerkiksi väsyneenä, stressaantuneena tai alkoholin vaikutuksen alaisena."


Sanassa sanotaan mm: ”Älkää juopuko viinistä, sillä siitä seuraa irstas meno.” Alkoholin liikakäyttö lisää syntiturmeluksemme vaikutusta estojemme ja kontrollimme vähetessä radikaalisti. Stressi ja väsymys ovat ikäviä olosuhteita, jotka voivat lisäävät pahoinvointia. Silti ihminen on aina itse vastuussa teoistaan Jumalan edessä.



Lähes vuoden päivät kestänyt koronavirustilanne saattaa myös kyllästyttää.

– "Varsinkin nuorille vuosi on hirvittävän pitkä aika. Ihmiset ovat tottuneet tähän tilanteeseen eivätkä välttämättä jaksa enää olla huolissaan tai rajoittaa tekemisiään. Koronaviruksen olemassaolo siis unohtuu helposti."


Läntinen yhteiskuntamme on rakentunut kristinuskolle. Tämä on valitettavasti unohtunut monelta ihmiseltä Olemme tottuneet erityisesti maassamme hyviin Jumalan luomiin aineellisiin siunauksiin. Maamme välttyi ihmeellisellä varjeluksella kommunistisen tyrannian varjossa ja säilytti itsenäisyyden Silloin Jumalaa rukoiltiin hädässä polvillaan presidenttiä myöten. Nyt olemme tottuneet siunaukselliseen tilanteeseen ja luulemme tulevamme toimeen ilman Jumalaa. Näin pidämme kaikkia lahjojamme itsestäänselvinä ja Jumalan olemassaolo unohtuu näin liian helposti.. Olemme tottuneet siunattuun asemaamme ja otamme siitä kunnian itsellemme, vaikka se kuuluisi antaa Jumalalle. 


Koronasyntiä saattaa dosentin mukaan edesauttaa sekin, jos koronavirus ei ole tullut konkreettiseksi osaksi ihmisen elämää.


– Kun se ei tule lähelle, niin on vaikeampi uskoa siihen, että se olisi oikeasti vakava.


  • On paljon helpompi ymmärtää, jos jonkun tuttavan bisnes menee alta tai joku on jäänyt koronatilanteen takia työttömäksi. Ihmisten on helpompi ymmärtää niitä asioita, jotka tulevat konkreettisesti lähelle.


Me nykyihmiset olemme varsin vieraantuneita Jumalasta ja haluamme työntää Hänet marginaaliin emmekä halua häntä konkeettiseksi osaksi elämäämme. Marginaaliiin työnnetyn olevan Jumalan ikuiset sanat unohtuvat ja häntä pidetään etäisenä eikä oteta vakavasti. Sitten kun Jumala sallii jonkun koetuksen, joka voi olla esim. onnettomuus, läheisen kuolema tai työpaikan menetys, muistuu mieleemme, että emme hallitse elämäämme ja että Jumala haluaa olla meihin luotuihinsa yhteydessä.


Koronasyntiä voi dosentin mukaan välttää varautumalla yllättäviin tilanteisiin paremmin.


Itse kutakin meistä koetellaan elämän yllättävillä käänteillä. Jeesus kehui vertauksessaan miestä, joka oli rakentanut talonsa kalliolle, joka kesti tulvat. Me kestämme elämän yllättävimmätkin tapahtumat kun olemme kiinni kalliossa, Kristuksessa.


 Ihmiset kuitenkin haluavat tavata toisiaan, niin olisi hyvä miettiä, miten tapaamisen voisi järjestää turvallisesti. Nythän on ollut esimerkiksi näitä piha- ja puistosynttäreitä ja kesällä ihmiset kokoontuivat ulkona.


Yhteys toisiin uskoviin on elintärkeää. Seurakunta on kokonaisuudessaan uloskutsuttujen joukko. Siellä, missä vaikuttaa Pyhä Henki ja hedelmänä keskinäinen rakkaus, on turvallista kokoontua. Kokoontuminen voi olla esimerkiksi kesällä piha- tai puistoseurat.


– Olisi hyvä myös varata kasvomaskeja aina mukaan esimerkiksi yllättäviä kauppareissuja varten.


On hyvä varautua välillä painamaan mieleen tiettyjä tärkeitä Raamatunkohtia edes ajatuksen tasolla. Joskus voi tulla esim kauppareissulla eteen yllättävä tilanne, jossa voisimme todistaa tai keskustella uskomme kohteesta: Jeesuksesta Kristuksesta. Moni lukee Raamattua kuin peite ( tai maski) kasvoillaan. Vasta Jumalan antaman Hengen silmin voimme ymmärtää Jumalan Sanaa.


Entä jos lähipiirissä on ihminen, joka syyllistyy koronasyntiin toistuvasti?


Me kaikki syyllistymme syntiin toistuvasti. Lähipiirin jatkuvan kyttäämisen sijasta tulee mennä itseensä ja miettiä, että näkeekö mahdollisesti "roskan toisen silmässä vaikka omassa olisi hirsi"? Lihan heikkous vaikuttaa uudestisyntyneessäkin niin kauan kuin elämme tässä kuolevaisessa ruumiissa. Lankeamme toistuvasti ja tarvitsemme päivittäin anteeksiantoa. Uudestisyntynyt ei voi kuitenkaan enää elää tietoisesti jatkuvassa ja tahallisessa syntielämässä. Tällainen halventaa Kristuksen kallista verta ja sovitustyötä. 


– Kannattaa pitää omista rajoistaan huolta, eli jos toinen toimii väärin, niin ei tapaa häntä niin kauan kuin tilanne on päällä.


Apostolien aikana tietyt henkilöt seurakunnan sisällä ylittivät tietyt rajat tottelemattomuudellaan ja väärintekemisellään. Näitä Paavali esim- kehotti karttamaan, jotta he häpeäisivät. Hyvässä ja apostolisessa seurakunnassa oli tilaa myös itseään kristityksi kutsuvan ojentamiselle, joka tapahtuu rakkaudellisesti veljeyden hengessä. Tuomitseminen ei kuitenkaan kuulu meille. Kun "tilanne ei enää ollut päällä" ja henkilö oli tehnyt parannuksen, tuli hänet ottaa avosylin vastaan.


Koronatilanteen jatkuessa pitkään, motivaatio suositusten noudattamiseen voi olla tiukassa. Miten motivaatiota voisi pitää yllä?

– Ei kannata keskittyä vain siihen, että tämä on kauheaa ja kaikkea rajoitetaan eikä elämässä ole mitään kivaa, vaan mitkä olisivat niitä kivoja asioita, joita voi turvallisesti tehdä.   – Me ollaan näin pitkään jaksettu näin hyvin, niin ei heitetä sitä pois, vaan jaksetaan tämä vielä loppuun.



Joskus voi tuntua, että kristillinen elämä junnaa paikoillaan ja esim. Herran tulo tai arkiset rukousvastaukset vain viipyy ja viipyy. Raamattu tuntuu ilosanoman sijasta välillä velvoittavalta ja taakoittavalta ohjekirjalta. Paholaisen valhe on se, että kristityn elämä on harmaata ja ilotonta. Paavali kehoittaa suoraan iloitsemaan aina ja rukoilemaan lakkaamatta ja ylistämään Herraa lauluin ja psalmein. Jumalan tahdon rajojen puitteissakin voi tehdä erittäin kivoja asioita ja nauttia veljien ja sisarien hyvästä seurasta livenä tai sähköisesti. Kuinka paljon sitten luonteensa mukaisesti seuraa kaipaa ja missä muodossa.

Kristittyinä olemme kukin nyt 2021 vuoteen tultaessa vaeltaneet, kuka pidemmän ja kuka lyhyemmän ajan. Jaksetaan siis viedä tämä kaikki loppuun ja juosta uskon jalo kilpailu kilvoitellen maaliin saakka. Siellä voittajaa odottaa elämän kruunu.

Ja kappas! Kruunu on latinaksi ”corona”!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Karismaattinen saarnamies myöntää olleensa väärässä

  Nostan hattua Leo Mellerille! Harva kristitty saarnamies erityisesti karismaattisissa piireissä myöntää olleensa väärässä tai opettaneensa...