torstai 29. syyskuuta 2022

Karismaattinen saarnamies myöntää olleensa väärässä

 Nostan hattua Leo Mellerille! Harva kristitty saarnamies erityisesti karismaattisissa piireissä myöntää olleensa väärässä tai opettaneensa väärin. Meller tekee Radio Dein haastattelussa tiliä amerikkalaisen kristillisyyden vaikuttamista ylilyönneistä ja sisäisen visionsa ohjaamista sielullisista profetioista tai Sanan tulkinnasta. (Katkelmia haastattelusta Seurakuntalainen.fi artikkelissa.) Mellerillä on ollut aikanaan epäilemättä hurskas ajatus täyttää Suomen maassa vallinnutta tyhjiötä, sillä suurin ja näkyvin kristillinen yhteisö ev.lut. kirkko ei juuri avaa Raamatun profeetallista sanaa. Ja monesti silloin kun joku pastori yrittää avata jotakin, se on korkeintaan ympäripyöreetä tutkiskelua, joka ampuu mystistä usvaa kirkkaan Raamatun profetian tilalle. Sitten ovat vapaatsuunnat, joissa moni puhuu mielellään lopunajoista, mutta käytännössä tulkinnat ovat usein omien liikkeiden käsityksien Pyhän Hengen sateiden tai herätysten korostusten, menestysteologian ja sielullisten nykyajan profeettojen ajatusten hapattamia. Raamattu ei kuitenkaan anna meille näkymiä "toisesta helluntaista" vaan suuresta luopumuksesta ennen antikristuksen aikaa. (2. Tess. 2).

Mellerin omintakeinen lisä edelliseen oli vielä kaiken mahdollisen alkaen 70-luvun öljykriisistä ja päättyen Trumpin presidenttiyteen kaiken kytkeminen omien visioiden perusteella Raamatun profeetalliseen jatkumoon. Amerikkalaisen esikuvansa Hal Lindseyn vanavedessä Meller ennusti Jeesuksen takaisintuloa vuonna 1988, koska Israelin itsenäistymisestä 1948 oli kulunut neljäkymmentä vuotta. Myöhemmin ennustus siirtyi vuoteen 2018. Ei toteutunut ei...
Meller tekee täysin oikein tiliä myös menestysteologiastaan. Muistaakseni hän suosi melko ankaraakin opetusta kymmenyksistä. Lompakko myös lihoi enemmän kuin arkkipiispalla. Raha oli ja on menestysteologiassa merkki Jumalan suosiosta. Sellaiset nykyajan väärät profeetat kuten Patmoksenkin joskus Suomeen kutsuma Benny Hinn omistavat jopa yksityiskoneen. Nyt tiliä tehdessään toivon, että Meller vaikuttaisi myös Kuvan ja Sanan verkkokauppaan, sillä seurauksella, että sieltä lentäisivät mäkeen esim. Joyce Meyerin menestysteologiset opukset, joita sivut kaupittelevat kävijälle ensimmäisten joukossa. Mainitsemassani kirjakaupassa on paljon hyvää, mutta joskus on vaarana, että”pieni määrä hapatetta hapattaa koko taikinan”. Menestysteologia ja äärikarismaattisuus ovat vakavia eksytyksiä ja ne jäävät ehkä perusluterilaisilta huomaamatta, koska taistelu isossa kirkossa on enemmän liberaaliteologian jäätävää alihengellisyyttä vastaan kuin ylihengellisyyden polttavaa tulta vastaan. Vapaissa suunnissa tilanne on kuitenkin toinen. Lisäksi kulttuurisota ja politisoituminen vaikuttavat klusteroitumiseen tai ryhmäytymiseen ja ”kavereiden saantiin”. Moni kansalliskonservatiivi (kuten Patmoksen Juha Ahvio) on omaksunut oikeistolaisia näkemyksiä. Siksi kovasti ollaan kristisoimassa mm. maahanmuuttoa, kehitysapua ja vapautuksen teologiaa, mutta mm. menestysteologiaa ja äärioikeistoa katsotaan sormien läpi. Näin ei saa olla!
Miksi kirjoitan pidempään on se, että Mellerillä on vaikutuksensa minun historiassani. Mellerin persoonallinen ja hypnoottinen ääni kaikui stereoistamme usein siinä vuosien 2005-2006 paikkeilla. Tuona aikana ennen rippikoulu-ikää minulla oli vaihe jolloin kiinnostuin valtavasti lopunajoista osittain Mellerinkin mielenkiintoisten puheiden myötä. Pohdin pedon merkkiä, kolmatta temppeliä, ylöstempausta, Israelia ja googin ja harmageddonin sotia . En toki teinipoikana osannut kovin hyvin koetella näkemyksiä, koska ei kirkon papit olleet sellaisista puhuneet. Vasta myöhemmin aikuisempana tajusin, mistä lähteistä Mellerin opetukset koostuivat. Näin jälkikäteen ajateltuna niissä oli paljon hyvää niiltä osin, jotka avasivat puhtaasti Raamattua kirjaimelliselta pohjalta. Mutta seassa oli myös liikaa muuta sielullista. Myös omat luterilaiset, mutta muuten sielultaan yhteiskristilliset (kuten minäkin) ja uskovat vanhempani kyllästyivät ja alkoivat kriittisemmin suhtautumaan esim. Radio Dein "Maan ja taivaan väliltä ohjelman antiin - siis niihin joissa Meller oli äänessä. Myöhemmin saatuani enemmän "kaikkea epätervettä amerikkalaista" välttävää ruisleivänomaista luterilaista opetusta, omaksuin enemmän muita tärkeitä perusasioita ja lopunajat jäivät pois mielestä ja palasivat vasta uskoni merkittävän uudistumisen hetkellä syksyllä 2019. Päädyin myös kolme vuotta sitten koettelemaan sitäkin koulukuntaa, jota Meller kannatti ja kannattaa (pois lukien menestysteologian eksymykset ja sisäiset toteutumattomat visiot). Kristityn tulee kaiken koetella Jumalan Sanalla ja kieltää itsensä ja alistaa kaikki "ismit" ja "logiat" ja maailman äänet Jumalan Sanan kuuliaisuuteen. Pidetään se mikä on hyvää ja mikä avaa Raamattua ja annetaan Raamatun selittää itse itseään.
Meller on palannut Raamattuun ja katuu monia ylilyöntejään ja suree sitä, että arkistot ovat pullollaan hänen vanhoja puheitaan. Oppikaamme tästä! Tarkkaillaan sanojamme, ovatko ne Jumalalta. On vartioitava puheitamme ja kirjoituksiamme, jotta emme joutuisi myöhemmin katumaan. Netistä ja arkistoista ei vain kaikkea saa pois.
"Samoin kieli on pieni jäsen, mutta se voi kerskuilla suurilla asioilla. Pieni tuli sytyttää palamaan suuren metsän!" (Jaak. 3:5)
Yrittäkäämme sanoillamme välittää Jumalan pyhyyttä, totuutta ja rakkautta Kristuksessa!
Herra, aseta vartija suulleni, pane vartio huulteni portille. (Ps. 141: 3)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Karismaattinen saarnamies myöntää olleensa väärässä

  Nostan hattua Leo Mellerille! Harva kristitty saarnamies erityisesti karismaattisissa piireissä myöntää olleensa väärässä tai opettaneensa...