Vanhan liiton esikuvat
Vedenpaisumus ja Nooan arkki ovat historiallisia Raamattuun tallennettuja tapahtumia, jotka julistavat vahvasti Jeesusta Kristusta ainoana pelastustienä.
Mihin tämä rinnastus perustuu? Eikö edellinen tapa tulkita näitä kertomuksia ole teennäistä hengellistämistä? Vastaus on tietenkin kielteinen. Oikeaan Raamatun tulkintaan ohjaa itse Pyhä Henki. Väite: "Raamattua on tulkittava sillä itsellään" ei ole mikään lapsellinen sananparsi, vaan täysin Jumalan Hengen inspiroimasta kirjasta Raamatusta itsestään tuleva ajatus. Raamatusta itsestään voimme lukea, että Jeesus ja apostolit opettivat monien Vanhan testamentin ilmiöiden ja tapahtumien esikuvallisuudesta suhteessa Uuden liiton aikaan. Perustelen hieman parin esimerkin avulla lainaamalla mm. Paavalia, joka puhuu Pyhän Hengen inspiroimana seuraavasti:
(Kaikki blogissani olevat Raamattulainaukseni ovat Raamattu kansalle (2012) -käännöksestä ellen toisin mainitse.)
"Veljet, en tahdo teidän olevan tietämättömiä siitä, että isämme olivat kaikki pilven alla ja kulkivat kaikki meren poikki. Heidät kastettiin Moosekseen pilvessä ja meressä. Kaikki he söivät samaa hengellistä ruokaa ja joivat hengellisestä kalliosta, joka seurasi heitä. Se kallio oli Kristus. Useimpiin heistä Jumala ei kuitenkaan mieltynyt, saivathan he surmansa autiomaassa. Tämä tapahtui varoittavaksi esimerksiksi meille, ettemme himoitsisi pahaa, niin kuin he himoitsivat." (1.Kor. 10:1-6)
ja
"Keihin hän oli vihastunut neljäkymmentä vuotta? Eikö niihin, jotka olivat tehneet syntiä ja joiden ruumiit kaatuivat autiomaahan? Ja keille hän vannoi, etteivät he pääse hänen lepoonsa? Eikö tottelemattomille? Näemme siis, että epäuskon tähden he eivät voineet päästä siihen lepoon". (Hepr. 3:17-19)
Sekä Paavali, että heprealaiskirjeen kirjoittaja (kirjoittajasta ei ole varmuutta) käyttävät opetuksessaan Israelin kansan vaellusta pois Egyptistä varoittavana esimerkkinä Kristuksen seurakunnalle. Me seurakuntana olemme nyt Jumalan kansa uuden liiton merkityksessä. Aiemman liiton välimies oli Mooses ja liiton veri oli uhrieläimien verta. (Anteeksiantoa ei ole ilman verenvuodatusta. Hepr 9:22 ). Uuden liiton välimies on itse Jeesus Kristus ja liiton veri on Hänen omaansa. Heprealaiskirje on kokonaisuudessaan hieno Hengessä tehty Vanhaa testamenttia upeasti selittävä kirje tai puhe ja se julistaa Kristuksen ja uuden liiton suuruutta verrattuna aiempaan Mooseksen välittämään vanhaan liittoon, joka oli sekin Jumalan tahdosta solmittu, mutta jolla oli vasta kasvattava merkitys. Vanhan liiton uhrit esim. näet muistuttivat synnistä, mutta eivät vieneet pois syntejä. (Hepr. 10:3-4) Jumalan määräämät yksityiskohtaiset puhtaus ja uhrimääräykset julistivat esikuvallisesti siitä työstä, jonka Kristus tulisi tekemään. Jumala on Pyhä ja ihminen on syntinen. Anteeksiantamus vaatii uhrin. Jos joku ihmettelee mitä ne pitkät lakinivaskat siellä Raamatun alkupuolella tekevät, niin tässä on vastaus sen yksinkertaisessa merkityksessä.
Tämä aihe on kuitenkin niin laaja, että en voi rönsyillä siihen sen enempää tässä. Myönnän, että parhaimmissakin pohdinnoissani olen raapaissut tästä aihealueesta vain pintaa, mitä tulee Vanhan liiton esikuviin Uutta liittoa koskien. Sieltä voi löytää vaikka mitä. Tässä nimenomaisessa kirjoituksessa on enemmän tarkoitus keskittyä yhden valitettavasti usein myyttiseen alkuhämärään unohdetun järisyttävän pelastushistoriallisen tapahtuman esikuvallisuuteen. Kyse on vedenpaisumuksesta ja Nooan arkista. Nämä Paavalilta ja Heprealaiskirjeen kirjoittajalta otetut esimerkit toivottavasti hieman avasivat sitä näin alkuun, miksi ei ole teennäistä hengellistämistä nähdä vanhan liiton tapahtumat uuden liiton valossa opettavaisina esikuvina. Itse Jumala on ohjannut ja rakentanut historiaa, nostanut valitsemiaan miehiä ja naisia ja ohjannut kansansa ja myös muiden kansojen vaiheita tuntien nämä läpikotaisin. Näin hän voi paljon opettaa meitä pelastushistorian kautta.
Nooan arkki ja kaste
Apostoli Pietari kirjoittaa seuraavasti:
"Hengessä hän (Kristus) myös meni ja saarnasi vankeudessa oleville hengille, jotka muinoin olivat tottelemattomia, kun Jumala pitkämielisesti odotti Nooan päivinä, jolloin rakennettiin arkkia. Siinä pelastui veden kautta vain muutamia, yhteensä kahdeksan ihmistä. Tämän vertauskuvan mukaan vesi nyt teidätkin pelastaa, kasteena. Se ei ole lihan saastan poistamista vaan hyvän omantunnon pyytämistä Jumalalta Jeesuksen Kristuksen ylösnousemuksen kautta, hänen, joka on mennyt taivaaseen ja on Jumalan oikealla puolella. Hänen valtaansa on alistettu enkelit, vallat ja voimat." (1.Piet. 19-22)
Tästä kohdasta voi herätä ymmärrettävästi kysymyksiä: Mihin Kristus oikein meni? Mille muinaisen ajan tottelemattomille hengille hän saarnasi? Tämä olisi täysin oma aiheensa ja varsin kiehtovakin sellainen, mutta siihen en mene nyt. Keskityn arkkiin, pelastukseen ja kasteeseen.
Pietari rinnastaa suoraan kaksi "vesi-keskeistä" pelastustapahtumaa eli vedenpaisumuksen arkkeineen ja pyhän kasteen. Kummassakin on olennaista se, että ihminen ei ole kykenevä itse pelastamaan itseään. Pelastus perustuu täysin Jumalan suunnitelmaan ja päätökseen pelastaa ihminen.
1. Mooseksen kirjan luvussa 6 Jumala ilmaisee Nooalle seuraavat asiat:
Maailman pahuuden tähden Jumala tekee lopun ihmiskunnasta ja eläinkunnasta. Jumala määrittelee puulajin, mistä arkki tehdään ja Nooan saa tiedoksensa myös arkin strategiset mitat, kerrosten määrän, valoaukon ja oven sijainnin. Jumala myös lupaa, että pelastettavat eläimet tulevat Nooan luokse. Hän antaa myös ohjeet koota ruokaa, niin että sitä riittää kaikille.
Pelastus arkissa on siis viimeisen päälle Jumalan suunnittelema. Pelastuksen Jeesuksessa Kristuksessa esikuvana Nooan tapaus näyttää toteen sen, että ihminen ei kykene pelastamaan itseään. Ensinnäkin olen kuullut selityksiä, että tuon ajan ihmisillä ei ollut todennäköisesti vielä aavistustakaan siitä, miten laivoja rakennetaan. Jotkut tutkijat ovat tulleet juuri siihen tulokseen tutkiessaan arkin strategisia mittoja, että se soveltui erinomaisesti siihen tarkoitukseen, mihin se oli tehty. Strategiset mitat olivat täydelliset vakaalle merikelpoiselle alukselle. Omalla sooloilullaan ja vaihtoehtoisilla arkin mittojen tulkinnoilla Nooa olisi pilannut koko homman ja arkki olisi käsittämättömässä rynkytyksessä ja pärskeessä todennäköisesti kellahtanut ja jopa uponnut. Näin käy meillekin, jos emme ota vastaan pelastusta Jumalan tavalla. Yksin armosta Jeesuksessa.
Arkin olennainen osa oli myös ovi. Ajatella, jos se olisi unohtunut! Mutta Jumalahan ei unohda järjestää pelastavaa ovea rakastamilleen luoduille. Ja huomatkaamme: YKSI OVI. Mitä Jeesus on sanonutkaan? Mm. seuraavasti: Minä olen tie totuus ja elämä, ei kukaan tule Isän luo muuten kuin minun kauttani. (Joh. 14:6) Ja osuvasti myös: "Minä olen ovi. Kuka ikinä tulee sisälle minun kauttani, hän pelastuu." (Joh. 10:9) Muuta nimeä ei ole annettu kuin Jeesus Kristus. Kristinuskon sanoma on ehdoton ja muut pelastustiet poissulkeva. Kristus on ainoa tie elämään.
Joka menee arkin yhdestä ainoasta ovesta sisälle, pelastuu pahasta maailmasta veden kannattelemana niinkuin Pietarikin asian ilmaisee. Kristus taas on ainoa ovi ikuiseen elämään. Kristukseen tullaan osalliseksi kasteen kautta. Kaste jää kuitenkin turhaksi, jollei uskota Jumalan Sanaan. Jos Nooa ei olisi uskonut Jumalan sanoja, hän olisi perhekuntineen hukkunut tulvaan kuten muutkin tuon maailmanajan ihmiset. Samoin kastettukin ihminen hukkuu synteihinsä, jos hän ei usko Jumalan evankeliumia siitä, että Jumala on häntä varten rakentanut pelastuksen Kristuksessa.
1. Mooseksen kirjassa on myös hätkähdyttävä kohta: Ja Herra sulki arkin oven Nooan jälkeen. Miksi Herra itse sulki sen? Eihän ovi nyt niin raskas ollut, ettei Nooa 600-vuotias eli mies parhaassa iässä, olisi voinut sen sulkea, tai hänen nuorukaispoikansa, vasta noin satavuotiaita? (Monelle nämä muinaisen maailman tajunnanräjäyttävät iät ovat ongelma, mutta ei kaikille. Siitäkin voisi joskus kirjoittaa). Uskon, että Jumalalla oli tässä annettavana vakava pelastushistoriallinen merkki armon ajan päättymisestä. Sitä ei näet päätä kukaan ihminen, vaan yksin Jumala. Jeesuksen näkyvä paluu maan päälle päättää tämän ylösnousemuksen ja helluntain tapahtumista alkaneen aikakauden, jota me elämme nyt. Jeesus itsekin sanoi, että hetki on isällä yksin tiedossa. Samoin oli myös Nooan aikana. Pietarikin totesi Pyhässä Hengessä kirjeessään, että Jumala oli kärsivällisesti odottanut. Kun paha elämä vaan jatkui, tuli lopulta mitta täyteen ja Jumala päätti armonajan olevan ohi ja tämä päättyi sillä hetkellä, kun hän itse sulki arkin oven.